Intre legenda si adevar

marți, 12 februarie 2013

Legende

Legenda Perlei

Nascuta printr-un accident, perla este rezultatul hazardului si rabdarii: un fir de praf se strecoara intr-o cochilie si deranjaza scoica "locatara"; acesta incercand sa indeparteze intrusul, timp de ani buni, il acopera cu straturi succesive de nacru sau sidef. Cu cat ramane mai mult timp nedescoperita in cochilia scoicii cu atat perla este mai mare iar reflexele sale sunt mai puternice. Nuantele perlelor naturale variaza de la alb la alb roze, galben, gri, albastrui, antracit sau negre in functie de varietatea de scoica ce le gazduieste si de regiunea globului unde se formeaza.

Perlele sunt pescuite de mii de ani iar numarul perlelor naturale a scazut extrem de mult, adaugandu-se acestei probleme si poluarea marina care strica echilibrul acvatic. Perlele perfect sferice se intalnesc foarte rar, varietatea cea mai des intalnita fiind in forma de para sau de aglomerari neregulare de sidef. In compensatie s-a dezvoltat o prospera industrie de productie controlata a perlelor de cultura, care scoate "piese" ce pot rivaliza ca marime si stralucire cu perlele naturale. Elementele dupa care se judeca valoarea unei perle sunt luciul (reflexia asemanatoare stralucirii unei oglinzi pe suprafata perlei), suprafata (perla ideala este perfect sferica si foarte neteda), culoarea (tine mai mult de moda si vremuri; au fost apreciate initial cele de un alb laptos fara nuante, cele gri si cele negre, astazi in Statele Unite sunt vanate cele cu tenta roz de exemplu), marimea (cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai scumpe), forma (cele cu forme speciale - de exemplu de picatura - sunt foarte cautate).

Daca chihlimbarul s-a nascut din Soare, perla iata, s-a nascut din Luna. Ea este cea care privind spre pamant, vazand rautatea oamenilor si participand la suferintele lor, cand acestea i se par de nesuportat incepe sa planga. Din lacrimile Lunii, cazute pe ape (cele care cad pe pamnt se transforma in picaturi de roua!) se nasc perlele care sunt prinse de scoici in cochilia lor protejandu-le. In anumite nopti, nestiute de nimeni, scoicile se deschid si ies la suprafata pentru a lasa perlele sa mai primesca o portie din lumina magica a Lunii. Astfel ele cresc, devin mai stralucitoare si mai pretioase.


http://www.eva.ro/moda/features/legendele-marii-si-padurii-articol-2649.html