Constelatii zodiacale
Multe dintre constelatiile care au dat numele lor semnelor zodiacale, sunt nume de animale si, majoritatea sunt date de Zeus, care le-a si fixat locul pe bolta cereasca ; doar Hera a pus pe bolta constelatia Racului si Artemis pe cea a Scorpionului, dupa cum vom vedea mai jos. De asemenea, apare si o faptura umana, Fecioara si cantarul dreptatii, Balanta.
ARIES - BERBEC
In mitologia greaca, Chrysomallos era berbecul magic cu aripi, care i-a salvat pe copiii nimfei Nephelle, care erau gata sa fie sacrificati. Regele Athamas a avut doi copii cu prima sotie Nephelle: pe Helle si Phryxos ; apoi regele a lasat-o si si-a luat de sotie pe Ino, devenita mama vitrega a celor doi copii. Dorind sa scape de ei, Ino a indemnat pe Athamas sa-i sacrifice pentru a potoli mania zeilor, care trimisesera o foamete mare. Mama copiilor, Nephelle a trimis berbecul Chrysomallos, care i-a luat in zbor sa-i duca in Colchis-Colchida ; pe drum unul din coarnele berbecului s-a rupt si Helle s-a inecat in marea cunoscuta mai tarziu ca Helespont. Phryxos, ajuns in siguranta in Colchis, primeste Lana de Aur a berbecului sacrificat cu legendara generozitate si o pune pe o mica insula de pe Marte, in grota lui Ares. Pentru sacrificiul sau, Zeus il transforma pe Chrysomallos in constelatia Berbecului.
TAURUS - TAUR
Totul se bazeaza pe dragoste ; aceasta este ideea de baza pentru a-l intelege pe Taurus, iar Venus este cea care guverneaza destinele nativilor Taur. Dupa cum stiti deja, Zeus se preschimba deseori in diverse animale pentru a-si cuceri mai lesne iubitele. Indragostit de frumoasa printesa feniciana Europa si pentru a-I castiga dragostea, el s-a transformat intr-un superb taur alb, pe pajistea unde frumoasa feniciana se plimba cu suita ei. Vazand frumusetea acelui taur, Europa l-a mangaiat si l-a incalecat. Zeus a rapit-o atunci, ducand-o in insula Creta. In amintirea acelei aventuri, Zeus a pus Taurul intre constelatiile ceresti, ca simbol al dragostei si frumusetii.
GEMINI - GEMENI
Zisi Dioscurii sau Discobolii, gemenii lui Zeus, Castor si Pollux, au intruchipat dragostea frateasca ideala. Ei erau copiii Ledei, fiica regelui Etoliei si sotia regelui spartan Tyndaros. Pentru a o seduce, Zeus s-a preschimbat in lebada si din unirea lor Leda a facut doua oua ; dintr-unul au iesit Clitemnestra si Pollux, din cel de al doilea, Elena si Castor. Dintre acestia Castor era muritor ca fiu al lui Tyndaros, iar Pollux avea ca tata pe Zeus si era nemuritor. Cand Castor a fost omorat in lupta, Pollux i-a cerut lui Zeus sa-i intoarca umbra lui Castor din Infern. Zeus a impartit nemurirea lui Pollux si lui Castor, i-a transformat in constelatii si i-a asezat de-a pururi pe bolta cereasca.
CANCER - RAC
Heracles sau Hercule, fiul lui Zeus si al Alcmenei, urat si urmarit de sotia lui Zeus - Hera - este osandit de Oracolul din Delphi sa-l slujeasca 12 ani pe Eurystheus, timp in care el indeplineste cele cunoscute ca „cele 12 munci ale lui Hercule”. Cea de a doua munca a fost uciderea Hydrei din Lerna ; aceasta era un balaur infricosator, a carui rasuflare ucidea pe oricine. Hercule a reusit sa-i reteze numeroasele capete si sa o ucida, arzand-o, in ciuda Herei, care trimisese un rac monstruos sa-l impiedice pe Hercule sa ucida hidra. Dar Hercule striveste racul, iar drept rasplata a sacrificiului acestui animal iubit de ea, Hera il pune pe cer intre celelalte constelatii.
LEO - LEU
Hercule, fiul lui Zeus, osandit de Oracolul din Delphi la slujirea lui Eurystheus, a indeplinit la cererea acestuia 12 munci. Prima dintre acestea a fost uciderea Leului din Nemeea. Acesta era o fiara inspaimantatoare, care pustiia tinutul respectiv. Hercule s-a luptat cu leul, l-a sugrumat si i-a luat pielea urata la vedere. Invelit in aceasta, el s-a infatisat lui Eurystheus, care l-a tinut afara din cetate, neingaduindu-i sa intre cu uratul vestmant. In afara portilor cetatii, Hercule a organizat Jocurile Nemeene. Zeus, mandru de isprava fiului sau nelegitim si in ciuda sotiei sale Hera, pune Leul intre constelatiile de pe cer, in amintirea izbanzii glorioase a fiului sau Hercule.
VIRGO - FECIOARA
In mitologia greaca, Demeter sau Demetra era zeita agriculturii si a roadelor pamantului. Zeus a avut cu Demetra o fiica, Persephone, de care mama sa era foarte atasata. Intr-o zi, Persephone a fost inghitita de pamant, rapita fiind de Hades-Pluto, care a dus-o cu el in Infern. Demetra, cautandu-si fiica, a hotarat sa nu-si mai implineasca indatoririle divine si nici sa-si reia locul in randul zeilor, din durere pentru fiica pierduta. Vazand ca pamantul nu mai rodeste si holdele se usuca, Zeus a trimis pe Hermes-Mercur sa o aduca din lumea subpamanteana pe Persephone. Dar aceasta devenise intre timp sotia lui Hades si nu mai era posibil ; atunci Zeus a hotarat ca ea sa stea 6 luni cu sotul si 6 luni cu mama sa. Mitologia ne ofera sugestia Virgo-Fecioarei ca fiind Persephona pierduta si totodata, aparitia constelatiei Fecioara ca fiica a lui Zeus.
LIBRA - BALANTA
La vechii egipteni, Anubis, stapanul celor morti, cantarea sufletele acestora cu Balanta si pe unele le trimitea in regatul lui Osiris. In mitologia Olympului, Themis era una dintre titanide, fiica lui Uranus si a Geei ; a fost a doua sotie a lui Zeus, dupa Metis, si a avut cu acesta mai multi copii. Themis era personificarea ordinii naturale stabilita prin legea divina, precum si a dreptatii divine. Era sfatuitoarea lui Zeus, alaturi de care locuia in Olympus. Balanta este asociata cu Themis, caci fiind zeita dreptatii, ea purta mereu si peste tot Balanta dreptatii. Legendele Olympului sau miturile ancestrale nu ne spun cum a ajuns Balanta intre constelatii, dar ea exista si putem presupune ca nu este straina de Balanta lui Themis.
SCORPIO - SCORPION
. Artemis, in mitologia greaca zeita vanatorii, asimilata de romani ca Diana, era si ea fiica lui Zeus, sora geamana cu Apollo ; cand Apollo este identificat ca Helios-Soarele, Artemis se identifica cu Selene-Luna. Ca zeita a vanatorii, era o fecioara salbatica, singuratica si care strabatea padurile insotita de o haita de caini, daruiti de Pan. Insensibila la dragoste, ea ii pedepsea crunt pe cei care incercau sa se apropie de ea ; primul care-i cade prada este Acteon, pe care-l transforma in cerb, sfasiat apoi de caini, iar cel de al doilea este gigantul Orion indragostit si el de zeita ( si el prefacut in constelatie ). Dar Artemis nu l-a putut ucide ; Orion a cazut rapus de Scorpionul, trimis - dupa unii - de Gaia, dupa altii - de fratele ei Apollo. Bucuroasa ca razbunarea ei s-a implinit, Artemis pune Scorpionul pe bolta cereasca intre celelalte constelatii.
SAGITTARIUS - SAGETATOR
Kheiron sau Chiron, cel mai mare si mai intelept dintre centauri, spre deosebire de acestia era nemuritor. Fiu al lui Titan-Cronos si al nimfei Philyra ; pe cand cei doi se cuplau a aparut sotia lui Cronos, iar acesta pentru a scapa s-a transformat in cal ; astfel a aparut copilul Chiron, jumatate om, jumatate cal. In mod accidental, Chiron a fost lovit de o sageata a lui Hercule, sageata inmuiata in sangele Hydrei din Lerna. Chinuit ingrozitor de rana pricinuita, Chiron nu putea sa moara, fiind nemuritor. El se roaga de Zeus sa-i ia nemurirea ; Zeus se indura de el si luandu-i nemurirea, o da lui Prometeu si astfel Chiron scapa de durere prin moarte. In semn de pretuire a sacrificiului lui Chiron, Zeus il pune pe bolta cereasca, devenind constelatia Sagetator.
CAPRICORNUS - CAPRICORN
Amaltheea a fost capra divina, care l-a hranit pe Zeus in insula Creta, cand era micut si ascuns de mama sa, spre a fi ferit de tatal sau Cronos care-si inghitise proprii copii. Hranit de nimfe cu laptele caprei si cu miere, micutul Zeus a rupt, din joaca, un corn al caprei, pe care l-a inzestrat apoi cu virtuti minunate, numindu-l „cornul abundentei”. Din recunostinta pentru capra divina Amaltheea, Zeus a pus pe bolta cereasca constelatia Capricornului. Se spune ca pielea caprei divine ar fi devenit scutul legendar ai Athenei, numit Aegis.
AQUARIUS - VARSATOR
Zeus, stapanul absolut al Universului mitologic, nu a fost numai un mare cuceritor, care a avut numeroase sotii si amante si nu numai ; el nu s-a dat in laturi nici de la alt fel de relatii amoroase. Zeus l-a rapit si pe Ganymede, un print troian, cunoscut pentru frumusetea sa ; pentru a realiza acest lucru, Zeus s-a transformat intr-un vultur, care l-a luat in gheare si l-a dus pe Ganymede pe muntele Olymp, unde si l-a facut iubit si paharnic, iar mai tarziu, rolul sau a fost facut nemuritor prin aparitia pe bolta cereasca a constelatiei Varsator.
PISCES - PESTI
Nascut din Gaia si Tartar, monstrul Typhon avea 100 de capete si serpi pe trup ; dorinta sa era sa-l biruie pe Zeus. Typhon s-a luptat cu Zeus, i-a taiat tendoanele si l-a aruncat intr-o pestera, de unde Zeus scapa cu sprijinul lui Hermes si al lui Pan ; Zeus il pedepseste pe Typhon cu ajutorul renumitului sau trasnet, ingropandu-l sub Muntele Etna. Inainte de aceasta, se spune in mitologia greco-romana, Afrodita-Venus zeita frumusetii si fiul sau Eros-Cupidon zeul iubirii au fost urmariti de acest monstru - Typhon si, pentru a scapa, ei s-au prefacut in doi pesti cu cozile ingemanate pentru a nu se pierde unul de celalalt si s-au ascuns in mare. In amintirea acestei intamplari, Zeus a pus pe bolta cereasca, constelatia Pestilor.